Semper Fidelis

Na dnu stranice možete preuzeti dosadašnje brojeve časopisa.

Časopis Semper Fidelis u cijelosti je posvećen odorama, znakovlju, priznanjima i medaljama vojnih, redarstvenih i drugih postrojbi i organizacija koje svoje zadaće obavljaju u odori, a objavljivat će i priloge o paradnom oružju (bodežima i sabljama), zastavama te memorabiliji postrojbi i organizacija u odori.

Časopis objavljuje Međunarodna uniformološka udruga, neformalna skupina građana koja okuplja sve one koji se ozbiljinije bave odorama i znakovljem, dakle sve one koji su ili bi željeli napraviti korak dalje od kolekcionarstva i koji su voljni svojim radom i angažmanom pridonijeti otkrivanju mnogih tajni i nedoumica koje iz raznih razloga još uvijek slijede uniformologiju.

Uniformologija je, inače, pomoćna povijesna znanost koja je u mnogim zemljama svijeta priznata kao važna sastavnica proučavanja nacionalne i svjetske povijesti. U nekim zemljama, primjerice u Španjolskoj i Rusiji, uniformologija se predaje na fakultetima kao redovni ili izborni predmet i iz nje se mogu pisati diplomski i poslijediplomski radovi.

Pozivam sve zainteresirane da nam pošalju svoje priloge. Ako naiđete na neku zanimljivu oznaku ili amblem koji želite predstaviti javnosti, dovoljna je i kvalitetna fotografija i nekoliko popratnih riječi. Rado ćemo predstaviti i vaše zbirke, ili pojedine predmete iz zbirki te se nadamo da ćete ih podijeliti sa svima zaljubljenicima u militariju, a posebice u znakovlje i odore.

Važno je istaknuti još nešto: časopis se neće baviti politikom ili ideologijom. Želimo potaknuti istraživanje o odorama i znakovlju bez obzira na vremensko razdoblje te najoštrije osuđujemo sve zločine koji su počinjeni u ime komunističke, fašističke ili bilo koje druge ideologije, ili u ime bilo kojeg vlastodršca ili skupine.

Časopis izlazi isključivo u elektroničkom formatu i besplatan je.

Priloge i upite možete slati na adresu krunoslav.mikulan@ck.htnet.hr

Semper Fidelis – Br. 4 / 2013.

Semper Fidelis – Br. 3 / 2012.

Semper Fidelis – English Edition – No1 / 2012

Semper Fidelis – Br. 2 / 2011.

Semper Fidelis – Br. 1 / 2011.