Čišćenje bajonete uz pomoć elektrolize

Tekst: Saša Lazarić – Tokimed

Mislim da je jedan od glavnih ciljeva svakog kolekcionara naći rijedak kolekcionarski primjerak u odličnom stanju. Na žalost malo je njih kojim se taj san ostvari, jer se obično dobre stvari nalaze u dosta lošem stanju, zato i jesu rijetke. Kako bilo, jedno je sigurno i neizbježno (barem u mojoj grani interesa), kolekcionarski predmet morate očistiti, bio on u lošem, dobrom ili odličnom stanju. Ovim tekstom i slikama želim ukazati na način kako ja čistim moje kolekcionarske vrednote, dakle bajonete.

Predmetna bajoneta nosi ime Model 1871/87/16, dakle to je verzija Vetterli bajonete Model 1871, koja je prošla modifikaciju 1887. (nije skraćena) i 1916. god. (skraćena je). Od tud i naziv Model 1871/87/16. Ne želim ulaziti u detalje modifikacije, jer tu ću temu obraditi nekom drugom prigodom.
Na slikama ispod teksta može se vidjeti zatečeno stanje, dakle približno stanje u kakvom je došla u moj posjed. Na žalost već sam je tada rasklopio i odvojio bakelitne rukohvate, a vijci su bili u fazi čišćenja, pa ih nisam slikao, međutim i bez toga može se vidjeti da je bajoneta na dijelovima počela rđati, dosta je prljava i treba joj čišćenje.

tokimed02

Sljedećim slikama predstavio bih vam radnu površinu na kojem se odvijalo 90% čišćenja te bajonete. Običan kuhinjski stol, prekriven zaštitnim oblogama i na kojem se nalaze gotovo svi atributi koje sam koristio prilikom čišćenja.

tokimed03

Prvi korak mi je bio rasklapanje bajonete. Uz pomoć WD40 i odvijača, odvojim sam bakelitne rukohvate od ostatka bajonete. Nije slikano, ali to i ne treba posebno objašnjavati. Jako je bitno ništa ne forsirati, ako ide onda odvojiti, a ako ne ide, bolje pustiti tako nego nešto trajno oštetiti. Uslijed skidanja vijaka i rukohvata, otpustio sam i vanjsku „oprugu“ i dugme sistema za skidanje sa puške. Slijede i slike stanja ispod rukohvata, gdje se može vidjeti da i ispod rukohvata ima dosta rđe i zapečene masti.

tokimed04 tokimed05 tokimed06 tokimed07 tokimed08 tokimed09

Kako bih uklonio hrđu odlučio sam se za proces elektrolize (uklanjanje hrđe elektrokemijskim procesom). Za tu metodu odlučio sam se zato jer sam uspio skinuti sve ne metalne dijelove sa bajonete. Nisam siguran kako bi taj proces djelovao na bakelit ili drvo, pa za sada nisam htio riskirati. Procesom elektrolize uklonio sam hrđu sa bajonete, vanjske „opruge“ i dugmeta za otpuštanje sa puške, bez da se oštetio sam metal.

tokimed10 tokimed11 tokimed12 tokimed13

Nakon elektrolize, bajoneta i navedeni dijelovi su bili svi čađavi, zbog elektrokemijskog procesa, pa sam ih od čađe očistio pomoću mesingane četke. Napominjem da sve četke sa žutim žičanim „dlačicama“ nisu mesingane, ima i onih čeličnih koje imaju žute „dlačice“, ali te nisu podobne za taj način čišćenja. Četka bi trebala biti baš mesingana, jer je mesing meki metal, pa uslijed četkanja ne dolazi do grebanja metalnih površina, što bi se u slučaju da se koristi čelična četka, događalo. Nakon četkanja mesinganom četkom, sama površina bajonete i predmeta koje sam četkao bila je žućkasta, što se da bez problema ukloniti u daljnjoj obradi.

tokimed14 tokimed15

Za sljedeći korak koristio sam Purol pastu, četkicu za zube, pamučnu krpu i po potrebi štapiće za uši. Uz pomoć četkice za zube nanio sam Purol pastu na bajonetu, dobro je očetkao i prebrisao pamučnom krpom. Purol pasta djeluje kao polir krema koja polira metalne dijelove, odstranjuje rđu i sprječava daljnje hrđanje.

tokimed16 tokimed17

Može se vidjeti razlika između ispolirane površine (drška) i površine koja je samo obrađena mesinganom četkom (oštrica). Vidi se da je oštrica žućkasta.

tokimed18

Nakon obrade metalnih dijelova bajonete Purol pastom, spremni su za ponovno sklapanje.

tokimed19

Bakelitne rukohvate očistio sam medicinskim alkoholom, zapečenu masnoću lagano sam ostrugao finim dlijetom, pa sam i njih očetkao četkicom za zube, Purol pastom i na kraju prebrisao pamučnom krpom.

Kod ove bajonete tok se sastoji od kožnog tijela i mesinganog vrata i vrha. Uz pomoć odvijača uspio sam skinuti mesingani vrat toka. Ponovno napominjem, da ako se vijak ne da odviti, ne treba forsirati.

tokimed20 tokimed21

Najprije sam započeo sa čišćenjem unutrašnjosti toka. Tu mi uvelike pomažu četkice i produžetci koji su namijenjeni za čišćenje malokalibarske puške. Postoje tri vrste tih četkica, ona sa mesinganim, plastičnim i pamučnim dlačicama. Odmah ću napomenut da nije poželjno kožne tokove čistiti sa četkicom koja ima mesingane dlačice, jer bi ona mogla oštetiti i ostrugati unutarnje šavove kožnog toka. Dakle za navedeni tok koristio sam samo četkicu koja ima plastične i pamučne dlačice, a i onu koju sam napravio od istrošene četkice. Tu sam četkicu napravio tako da sam na dva dijela odvojio centralne žice smotane po sistemu sajle i time sam dobio dva prstena kroz koje provučem pamučne trakice i čime se dobije svojstvena četkica koja mi najviše pomaže kod detaljnog čišćenja unutrašnjosti toka. Kad zamažete par pamučnih trakica, samo zavežete drugi par i nastavite sa čišćenjem.

Čišćenje unutrašnjosti toka sam započeo sa suhim struganjem, dakle gurnuo sam u tok četkicu sa plastičnim dlačicama i istresao van ono što je uspjela ostrugat. Isto sam ponovio sa četkicom koja ima pamučne dlačice. Nakon toga prešao sam na sistem mokrog struganja, znači četkicu s plastičnim dlačicama umočio sam u medicinski alkohol i počeo strugati unutrašnjost toka. Isto sam ponovio s četkicom koja ima pamučne dlačice, a na kraju sam to napravio i s četkicom koja ima pamučne trakice. To sam ponavljao sve dok nisam bio zadovoljan s rezultatom, odnosno dok pamučne trakice nisu bile čiste. Poslije sam prešao na sušenje, tako da sam sušio tok iz unutra četkicom s suhim pamučnim trakicama, dakle brisao sam unutrašnjost toka. Medicinski alkohol ima jednu dobru osobinu, a to je da lako isparava, pa iako ostane koji dio mokar, alkohol ispari sam od sebe. To možete i ubrzati ako tok stavite negdje na toplo, sa vratom okrenutim prema gore.

tokimed22

Nakon čišćenja unutrašnjosti toka, prešao sam na čišćenje toka iz van. Koristio sam četkicu za zube, medicinski pamuk (vata) i medicinski alkohol. Četkicu sam umočio u alkohol i očetkao kožni i mesingani dio toka. Isto tako i sa vatom. Iz slike ćete vidjeti da sam postupak ponavljao više puta, a kad sam završio alkohol više nije bio proziran. Nakon toga tok sam posušio krpom i ostavio ga da se u potpunosti osuši. Prilikom čišćenja kože alkoholom, mora se jako paziti da se ne koristi previše alkohola, jer on isušuje kožu, pa bi moglo doći do pucanja iste ili u gorem slučaju do trajne deformacije kožnog toka uslijed prekomjernog vlaženja alkoholom. Zato tok treba očetkati, i odmah obrisat i staviti ga na sušenje (može i na sunce, ali da nije prejako).

tokimed23

Dok se tok sušio počistio sam mesingani vrat, iz unutra i iz vana. Ponovno medicinski alkohol i četkica za zube, kako bi se uklonila prljavština, a kasnije četkica za zube, Purol pasta i pamučna krpa, pa sve do visokog sjaja. Nije poželjno mesingane dijelove strugati mesinganom četkom, vidjeti ćete da je Purol pasta sasvim dovoljna.

tokimed24 tokimed25

Kad se tok osušio, krenuo sam u poliranje mesinganog vrha toka. Kako ne bih oštetio kožu uz sam mesingani vrh, taj dio sam omotao medicinskim flasterom (mikropore). Mikropore ne ostavljaju trag na koži i lako se odljepljuju. Sistem je isti kao i kod mesinganog vrata, samo bez alkohola, jer sam taj dio prošao alkoholom kad sam čistio vanjski dio toka. Dakle četkica za zube, Purol pasta i nakon toga pamučna krpa. Rezultati su vidljivi.

tokimed26 tokimed27

Nakon što je tok čist, slijedi uređivanje. Kožni dio toka iz van premazao sam kremom za ruke, tako premazanog tok sam zamotao u vrećicu i pustio na toplom mjestu. Pustio sam ga tako dok koža nije upila kremu. Ja sam odabrao kremu sa slike, ali vjerojatno ima i drugih preparata (boljih) za njegu kožnih dijelova.

tokimed28

Preostalo je još samo sklapanje toka, unutrašnjost mesinganog vrata namazao sam mašću, u tankom sloju, a vijak sam prije zavrtanja također umočio u mast. Uz pomoć četkice sa pamučnim dlačicama, s mašću sam protrljao i unutrašnjost toka. Time je tok čist i uređen.

tokimed29 tokimed30 tokimed31

Prije samog sklapanja bajonete, obavezno je slikanje detalja i oznaka na bajoneti i toku. Nakon toga sve dijelove koji se ne vide, ili se nalaze ispod npr. bakelitnog rukohvata premažem mašću. Vijke obavezno umočim u mast, pa ih tek tada zavrnem odvijačem.

tokimed32 tokimed33 tokimed34 tokimed35

Prije umetanja bajonete u tok, obavezno namastim oštricu.

tokimed36

Evo i par slika za usporedbu, bajoneta prije i nakon čišćenja.

tokimed37 tokimed38 tokimed39 tokimed40

Nakon što su bajoneta i tok očiščeni, na red dolazi čišćenje viska. Sistem je isti kao kod čišćenja kožnog djela toka, dakle uz pomoć četkice za zube i medicinskog alkohola, visak se očetka od prljavštine (umjereno s količinom medicinskog alkohola). Nakon toga stavi se na sušenje. Strpljenje kod sušenja, jer jako je bitno da se visak dobro osuši.

tokimed41 tokimed42

Kad se visak dobro osuši, premaže ga se s kremom, omota u vrećicu i stavi na toplo mjesto da koža bolje upije kremu.