Posjeti sajmu militarije u Šempetru pri Novoj Gorici, 17. 11. 2013.

Tekst: Dražen Horaček

Kako smo svi upoznati da je sajam militarije u Šempetru pri Novoj Gorici u Sloveniji najveći sajam militarije u ovom dijelu Europe, odlučili smo ga posjetiti u što većem broju kako bismo ga vidjeli uživo, pregledali ponudu, obogatili kolekcije i predstavili i promovirali našu Udrugu HUKB. Nakon dosta dogovaranja zainteresiranih članova, odnosno onih članova koji su imali vremena i mogućnosti za ovaj posjet, 17.11.2013.u ranim jutarnjim satima krenula je put Šempetra ekipa bajonetaša u sljedećem sastavu:

Iz Splita:         Anđelo Miklić – Amiklic1

                         Zlatko Čondić – Chombe

Iz Medulina:   Saša Lazarić – Tokimed

Iz Zagreba :    Ivan Antolović – 1982ivan

                        Antonio Filipec – Kolekc91

                        Emil Smutni – Smokin

                        Dražen Horaček – Haubica 105

Sajam organizira Društvo Soška fronta iz Nove Gorice pod nazivom “Susret s prošlošću”. Ovaj sajam je bio 15. po redu takva manifestacija, a održava se u Športnom centru Hit u Šempetru.

Dolaskom u Šempeter na lokaciju sajma, kolega Smokin je stupio u kontakt s organizatorom sajma gospodinom Egonom Valantičem koji nas je upoznao s podatkom da se sajam održava u 2 paviljona, da sudjeluje više od 130 prodavača i izlagača iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Srbije, Češke, Poljske i Madžarske.

Osim toga počastio nas je s 3 besplatne ulaznice za ulaz u sajam koji se inače naplaćuje.

Nakon ulaska, u jednom od paviljona smo postavili banner naše Udruge HUKB, naravno uz prethodni upit i odobrenje od gospodina Valantiča.

Nakon toga se krenulo u obilazak sajma, a nakon kratkog vremena se okupila cijela naša ekipa koja je dolazila iz raznih krajeva Hrvatske.

 

Ponuda je raznolika s obzirom da se radi o prodaji, razmjeni i izložbi vojničkih i ostalih starina (odore, staro oružje, oprema, odlikovanja, razglednice, numizmatika, filatelija, starine).

Što se tiče bajoneta i ostalog hladnog oružja i tu je ponuda raznolika.

Uz bajonete u izvrsnom stanju, nalazi se i dobar dio bajoneta koje su lošije kvalitete ili iskopine, što je i razumljivo jer je u blizini bio front u WWI.

Velika prednost ovakvog sajma je to što se mogu naći bajonete kojih kod nas u Hrvatskoj  uopće nema u ponudi.

Cijene bajoneta su također raznolike i ovise o kvaliteti odnosno očuvanosti bajoneta, o njihovoj rijetkosti, ali isto tako često ovise o tome od kuda izlagač dolazi. Tako su Talijani poprilično skupi, ali se zato pojedine novije i AK bajonete znaju naći bitno jeftinije nego kod nas. To vrijedi za izlagače iz istočnoeuropskih zemalja.

Sajam smo obišli nekoliko puta i svaki obilazak je otkrio nešto novo.

Uspostavili smo jedan kontakt s trgovcem koji je zainteresiran za dolazak na sajam u Zagreb, ali nažalost nismo imali promotivnog materijala koji bismo podijelili ostalim trgovcima da vidimo njihovu zainteresiranost za dolazak u Hrvatsku .

Kolega Anđelo je intenzivno fotografirao stolove s ponudama kako bi ih predstavio na forumu, da i ostali članovi koji nisu bili s nama, barem preko fotografija vide ponudu koju smo mi vidjeli uživo.

Pred kraj sajma cijela ekipa se fotografirala oko našeg bannera, a zatim smo otišli na bajonetašku kavu.

Zaključak razgovora na kavi bio je da se definitivno isplati posjetiti ovaj sajam, jer svaki dolazak znači obogatiti kolekciju s nekom bajonetom. I najjači kolekcionari mogu pronaći interesantan komad za sebe i svoju kolekciju, s obzirom na kvantitetu  i kvalitetu ponude.